Ramslök – Skogsens gröna guld!

maj 8, 2013 | Okategoriserade

Här kommer ett gäng goda recept på ramslök.

Lycka till och smaklig spis!

RAMSLÖKSPESTO

1 bunt ramslök
25 g pinjenötter
salt
nymald svartpeppar
1 dl olivolja
kokande vatten
50 g pecorino eller parmesanost

Gör så här

1. Lägg ramslöksbladen i mixern tillsammans med pinjenötter, salt och

2. Svartpeppar efter smak, samt olivoljan. Kör tills smeten är jämn. Späd

3. Eventuellt ut såsen en aning med litet kokande vatten. Tillsätt 50g

4. Riven pecorino eller parmesanost.

Ramslökssmör

50 gram ramslök
100 gram smör
Flingsalt

Skär och hacka de avsköljda ramslöksbaden fint, blanda med smör och smaka av med flingsalt. Forma små bollar och placera i frysen en stund innan servering. Ramslökssmör serveras gärna till kött och grillat.

Det kan vara bra prova sig fram när det gäller mängden ramslök eftersom bladen tenderar att vara lite skarpare i smaken nu i början av säsongen.

KRÄMIG RAMSLÖKSSOPPA

1 lök
1 msk smör
2 msk olivolja
3 msk mjöl

1 liter kall buljong

1 knippe ramslök

2 dl halvfast fet gräddfil
salt och riven muskot

Hacka löken och stek den i smör och olja. Rör ned mjölet. Bryn kort stund under omrörning och tillsätt kall buljong. Låt koka upp för att därefter sjuda i 15 minuter. Hacka ramslöksbladen och lägg i soppan. Mixa med stavmixer. Rör ned hälften av gräddfilen och smaka av med salt och muskot. Servera med en klick gräddfil (gärna utrörd med lite ramslökspesto för mer smak och läcker färg) samt brödkrutonger som stekts i olja tillsammans med lite krossad vitlök i ett par minuter. Bäst blir brödkrutongerna när de är hårda på utsidan men fortfarande mjuka inuti.

bild (47)

I ett hav av ramslök.