Råraka

okt 26, 2022 | Gott och blandat

Fira potatisens dag med en klassiker. Passar både till vardag som till fest. Så gott och enkelt. Toppa gärna med löjrom, rödlök och gräddfil.

Ingredienser till 4 pers

  • 200 g löjrom eller stenbitsrom
  • 1 st Rödlök
  • 1 dl Gräddfil
  • 1 st Citron
  • 600 g Potatis

Tillagning

Använder du löjrom, låt den rinna av i en finmaskig sil i några timmar i kylen.

Skala och finhacka lök. 

Skala och finriv potatis till rårakorna och krama ur vätskan väl. Lägg det rivna i en bunke och krydda med salt och peppar.

Hetta under tiden upp lite smör och olja i en stekpanna, på något mer än medelvärme, tills det blivit gyllenbrunt. Lägg i en fjärdedel av smeten och bred ut den till en tunn råraka. Stek i 3–5 min på varje sida tills den fått fin färg och börjat bli frasig i kanterna. Lägg rårakan på hushållspapper för att suga upp fettet. Stek resten på samma sätt.

Servera rårakorna med rommen, hackad lök, gräddfil och en citronklyfta. Garnera med en dillvippa.

Receptet kommer från Per Moberg