Rena rama rabarber!

maj 4, 2016 | Okategoriserade

För några veckor sedan stack det bara upp en liten knopp täckt med ett brunt skal och nu är rabarbern redo att skördas. Det är den första primören vi skördar i vår trädgård, ja förutom kirskål och mynta förstås som också plockas in och mixas ner i smoothies eller pryder salladen. I år ligger jag lite efter med min planering av grönsakslandet. Jag har inte förslag någonting ännu, men det hinns med eller sä direktsår jag i år. Idag satt jag och barnen och skrev ner vad vi ville ha i landet. Imorgon kommer en uppdatering av planeringen av landet.

Rabarbersaft! Ger ca 3 liter

1,7 kg rabarber

3 liter kokande vatten

saften av 1 citron

strösocker (350 g/avrunnen liter saft)

1. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg den i en stor kastrull.
2. Slå det heta vattnet över rabarbern tillsammans med citronsaften och rör om. Låt blandningen stå i rumstemperatur och marinera i ett dygn.
3. Sila saften två gånger – först genom ett durkslag och därefter genom en silduk.
4. Kontrollera mängden saft och mät upp rätt mängd socker. Häll saften i en gryta, tillsätt sockret och värm blandningen försiktigt tills sockret löst sig. En hushållstermometer ska visa ca 80 grader när saften är klar.
5. Tappa upp saften på varma flaskor och förslut. Receptet kommer från tidningen ”Hembakat”.

shutterstock_145050385