Riven inlagd gurka
- 1 ½ kg inläggningsgurka, det funkar med slanggurka också.
- ½ kg gul lök
- 1 knippa dill + ett par dillkronor
Lag
- ½ kg socker
- 4 dl ättika, 12 %
- ½ dl salt
- 2 påsar gult senapsfrö, ca 50 g
Gör såhär
- Koka upp ingredienserna till lagen så att sockret smälter. Ställ att svalna.
- Tvätta gurkorna noga. Skala löken. Skölj dillkronorna. Skär dillen fint.
- Enklast är att låta en matberedare med rivtillsats göra jobbet. Riv gurkor och lök grovt. Lägg upp i en skål och häll över lagen tillsammans med dill och dillkronor. Rör om och låt stå en stund innan rivet läggs på burk.
- Gurkan är god redan efter några timmar, men tjänar på att stå några dygn innan den börjar användas.
Mycket populär som sagt och en del i hemligheten är nog den relativt stora andelen lök. Mycket senapsfrö och en hel del dill dessutom. Gott om smak helt enkelt.