Vaknade av att sonen som sov bredvid mig hostar till. Jag tittar upp och upptäcker att han har blod i hela ansiktet och ganska många pölar på lakanet och på kudden. Det såg värre ut än vad det var men det rann från näsan och var lite klurigt att få stop på. 30 minuter senare hade det slutat blöda och vi kunde andas ut. Snacka om en rivstart med skräctfilmstema. Det vara bara att slänga allt i tvättmaskinen och åka och köpa blodstoppare på apoteket för det här var inte första och inte sista gången. Vissa av oss var lite blekare den här morgonen men vi kom iväg trots starten.
Det är alltid så mycket som händer när terminen drar igång. Möten på skola och förskola, aktiviteter drar igång, det är kick-offer av olika slag och annat kul. Mitt i allt det här ska man helst ha en grym mat-vecko-planering. Jag kan själv känna mig lite trögstartad när det gäller matplaneringen men när man väl är igång så brukar det flyta på väldigt bra. Den här veckan gjorde jag det ganska lätt för mig själv. Barnen fick berätta vad de ville äta till middag så det blev en ganska skön start. Nästa vecka blir mer hard-core. Bara nya recept! Kul som attan!
Barnens första skolvecka: järpar med ris och persiljesås, sötpotatisbiffar med grönt, tacopaj med mandelmjölsbotten (en favorit i familjen), thaikyckling med kokosris.
Här kommer ett helt annat recept som kan vara trevligt på en kräftskiva eller en vanlig onsdag! Receptet och bilden kommer från Koket.se och Tina Nordström.
Du behöver
- 4 skivor mörk skånsk kavring
- 1 msk smör
- 2 tsk brödkrydda
- 300 g räkor, med skal
- 1 liten rödlök
- 3 ansjovisfiléer
- 2 msk gräslök, finskuren
- 0,5 citron, skalet
- 1 dl naturell kesella
- 1 dl crème fraiche
- dill, till garnering
Gör så här
- Skär bort kanterna på brödet och smula det grovt för hand. Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödsmulorna och brödkryddorna. Bryn brödet knaprigt och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper.
- Skala räkorna. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka ansjovisen.
- Blanda ansjovis, gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche i en skål.
- Varva ansjovisröra, brödsmulor, räkor och dill i fyra glas. Avsluta med rödlök och massor av plockad dill på toppen.