Rosaskrimrande glögg till Zlatan ikväll!

nov 19, 2013 | Okategoriserade

I morse när jag följde mina barn till skolan så stannade jag kvar en stund. Denna morgon åt dom frukost på skolan, vid frukostbordet avslöjade Ingrid att igår kväll hade hon och Karin ätit upp hela hennes chokladkalender som dom fick samma eftermiddag. Dom fnissade glatt och berättade att nu skulle dom dela på Karins kalender fram till julafton. Dom väntade in min reaktion och trodde nog att jag skulle bli lite arg. Men innerst inne tyckte jag det var toppen att dom ätit upp allt på en gång. Ju mindre sockertopper under kommande 24 dagar i december desto gladare är jag.

I lördags var det glöggpremiär. Igår köpte jag pepparkaksdeg. Nästa gång blir det saffran. Nu är advent på G. Ska bara fixa lite julstjärnor som jag kan hänga i fönstren så är uppladdningen klar. 

En glögg som kanske inte är helt rosa utan mer rosé. Glöggen kan också bli en trevlig present. Häll upp i en vacker, väl rengjord flaska och häng en liten påse bredvid, med tillbehören i.

Rosa glögg

1 ½ apelsin, skalet
1 flaska rosévin (75 cl)
1 ½ dl strösocker
2 stjärnanis
5 kardemummakapslar eller 1 tsk stötta hela kardemummakärnor
1 kanelstång
2 bitar torkad inge­fära

1. Skär apelsinskalet i strimlor. Häll vinet, socker och kryddor i en kastrull. Lägg i apelsinskalet och låt sjuda i cirka 2 minuter tills sockret smält. Låt svalna.

2. Sila och häll upp glöggen på väl rengjord flaska. Värm och servera glöggen varm med goda glöggnötter.

Glöggnötter

1 dl pinjenötter (50 g)
1 dl sötmandel (50 g), skållad och skalad
1 dl sultanrussin (50 g)

1. Rosta pinjenötter och mandel i en torr, inte alltför het panna. Blanda samman med sultanrussin och servera till glöggen.

Recept och bild från ”Monicas jul” (Piratförlaget)