Soppor hör hösten till och den här tomatsoppan är såååå god och enkel att göra eftersom den lagar sig i stort sett själv i ugnen. Det som jag gillar mest med den här soppan är att en gör den på färska tomater. Toppa soppan med vad du har i kylen, rester, nötter, kryddor m.m. Idag firar vi äldsta dottern i huset och hon har beställt den här soppan till sin födelsedagsmiddag. Det säger rätt mycket om hur god soppan är. Receptet kommer från boken ”Plåtmat”.
ROSTAD TOMATSOPPA – 3-4 portioner
1 kg tomater
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
3-5 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
ev 1 krm chiliflakes
salt & svartpeppar
SÅ LAGAR DU
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Dela tomaterna och skär dom i klyftor. Skala vitlökarna. Lägg tomaterna och vitlökarna på en plåt. Ringla över olivolja och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills tomaterna börjar mjukna utan att få färg.
3. Häll över innehållet från plåten ner i en mixer eller i en kastrull mixa slät. Tillsätt buljong och grädde. Späd med lite vatten i taget tills du får den konstens du önskar. Smaka av med salt, peppar och vinäger och eventuellt med chiliflakes.
Toppa gärna soppan med krutonger, rostade frön och nötter, kryddblandningen nedan och riven parmesan. Tips om man gillar ännu mer styrka. Jag ringlade även över lite chilimajonäs.
- 4 msk pumpafrö
- 4 msk sesamfrön
- 1,5 msk spiskummin
- 2 msk malen koriander
- 2 msk torkad oregano
- 1 krm cayennepeppar
- 4 msk sumac
- 1 tsk salt
- Börja med Za’atar kryddan. Lägg alla ingredienser utom Sumac och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumac och saltet.