Hembakade hamburgerbröd

okt 19, 2017 | Bakning

IMG_2705

Det här saftiga brödet är perfekt att ha i frysen när det vankas hamburgare till middag. Gör gör gärna dubbel sats. Nybakade hamburgerbröd känns extra lyxigt att servera till vare sig det är till hamburgare eller som frukostbröd.

16–20 st

Gör hembakta bröd till hamburgaren och njut av doften och den härliga smaken. Baka dem gärna i förväg och frys in. Mjölk ger ett mjukare bröd, vatten ger en knaprigare skorpa och större luftbubblor, lite mer rustikt. Båda varianterna är goda, det är konsistensen som skiljer.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
  • 1 ½ tsk salt
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 7–9 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

4. Gör 16–20 runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

22635427_10155745667122673_877556028_n 22685008_10155745667127673_375750107_n 22709655_10155745667237673_1911575651_n

IMG_2708