Så lyckas du med en lammstek!

sep 24, 2013 | Lamm

Veckans recept som du även kan hitta i veckans annonsblad.
Recept för 6 personer
1 urbenad lammstek, ca 1 1/2 kg
2 små kvistar rosmarin
4 kvistar timjan
blad från 3-4 kvistar bladpersilja
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili, urkärnad och strimlad
2 tsk salt
ca 1/2 tsk mald svartpeppar
2 msk olivolja eller annan olja + 1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
ca 2 dl vatten (lite i taget), 1 msk smör
Gör så här
 
Börja med att skölja örterna och sedan plocka bort alla grova stjälkar.
Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla chilin fint.
Blanda barr av rosmarin, timjan och persilja med vitlök och strimlor av röd chili
och fördela det inne i köttet där benet suttit.
Krydda också med ca halva mängden salt och peppar. Rulla ihop det hela och bind
om med steksnöre så att steken ser hel ut. Gnid in köttet med resterande salt och peppar.
Bryn steken i olja+smör i en rymlig gryta. Det ska bli fin färg på köttet runt om och det tar
minst 10 min. Sätt en köttermometer så att termometerns spets kommer mitt i köttet. Slå på vinet (vänta med vattnet) och lägg på ett lock. Koka upp och sänk sedan värmen. Sjud steken på mycket svag värme i 1 timme och 15 min eller tills termometern visar 64 grader för svagt rosa eller 70 grader för genomstekt kött. Lyft upp steken och håll den varm under folie. Späd grytan med vatten och låt skyn koka utan lock i ca 5 min. Blanka av med lite smör. Skär köttet i ganska tjocka skivor tvärs genom snörena, lägg upp på portionstallrikar och skeda över lite av den underbara skyn.
Servera med en stor grönsallad och gott bröd att suga upp stekskyn med. Smaklig spis!