SAFFRANSGUL SPAGHETTI!

maj 19, 2018 | Pasta, Vego

32842185_10156348300267673_3120233572347150336_n

Sväng ihop den här solgula pastan som du sedan rekommenderas att avnjuta i solen. Saffran passar verkligen året runt och är inte bara en julkrydda.

SAFFRANSSPAGHETTI, 4-6 pers

  • 2 askar körsbärstoamter
  • 10 gram basilika färsk
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 1 påse saffran
  • 1,5 dl vitt vin, torrt
  • 2 dl Havregrädde
  • 2 msk margarin, gärna veganskt, flytande
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 port spaghetti

Tillagning

  • 1. Skölj och dela tomaterna i fyra delar. Hacka den färska basilikan.
  • 2. Pressa vitlöken. Låt rikligt med olivolja bli riktigt het i en stor panna. Tillsätt sedan den pressade vitlöken och fräs den i pannan på hög värme tills den har blivit lite lätt beige/brun.
  • 3. Tillsätt tomaterna, rör ihop med vitlöken och snart därefter kan du blanda ner sockret och basilikan. Låt puttra i 10–15 minuter och pressa sedan sönder alla tomaterna i pannan om det inte skett av värmen.
  • 4. Tillsätt saffranet och det vita vinet. Låt koka i 5–10 minuter på hög värme, tillsätt sedan växtgrädden och det flytande margarinet och sänk värmen på spisen. Smaka av med salt och peppar.
  • 5. Medan såsen reduceras kokar du spaghettin al dente tillsammans med en stor nypa salt. Häll sedan av vattnet och blanda ner spaghettin i den stora pannan tillsammans med den puttrande såsen.
  • 6. Stäng av plattan men låt pannan vara kvar på den varma plattan medan du rör ihop ordentligt. Servera antingen i pannan eller lägg upp på tallrikar toppat med färsk basilika.
  • 7. TIPS! Extra fint och matigt blir det om du garnerar med körsbärstomater på kvist som fått tillagas i ugnen i ca 10 minuter i 220 grader. Vill du kan du även sprinkla veganparmesan över pastan vid servering. Den kan du vanligtvis hitta online eller i vissa välsorterade butiker.
Recept:
Linda Andersson Hafner från kokboken ”Hjälp! Veganer på middag”