Såhär gör du ”Ghee”!

apr 25, 2016 | Okategoriserade

Tänk att få springa i samma backar som Kalla och Bjørgen åker skidor i. För mig blev det verklighet lördag morgon klockan 08.00 tillsammans med ett gäng grymma atleter. 2,4 km i branta uppförsbackar med varierande underlag. Tuff start på MK-Open (crossfittävling) som avgjordes i Falun.

Eftersom jag är en rookie i tävlingsammanhang är uppladdningen av mat, sömn, vila m.m viktigt och varierande från person till person. Jag har en bra coach som vägleder men sedan är det upp till mig om jag vill efterleva dessa tips för att kunna göra så bra ifrån mig när det gäller. 

Jag har nyligen upptäckt att det är väldigt enkelt att göra ”ghee” själv. Här kommer ett recept! Men vad är ghee? Ghee, skirat, klarnat och brynt smör är nästan samma sak, skillnaden är att processen att göra ghee är längre. Smöret upphettas vanligtvis i en timme eller mer. I processen skiljs vätskan från smöret, mjölkproteinet sjunker till botten och separeras. Resultatet är ett smakrikt fett som tål hög värme och som anses ha massor av hälsoegenskaper. Info från tree. Klicka om du vill lära dig mer. 

Ghee

Ingredienser:

1kg osaltat helst ekologiskt smör

Gör så här:

Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme.

När det smält låt det sjuda i ca 20 minuter, på så låg värme som möjligt.

Skumma av de vita proteinerna som lägger sig runt kanterna.

Låt det sedan svalna i ungefär en kvart, utan att röra om.

Efter femton minuter har kvarvarande proteiner sjunkit ned till botten.Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet. Häll ev genom en filter.

Häll upp och förvara i en glasburk i kylskåp. Det skall vara helt klart. Då har du lyckats.