Sallad med aubergineröra

mar 17, 2023 | Gott och blandat, Kallt, Vego

Toppa salladen med aubergineröra och annat gott. Den här rätten funkar som enklare lunch, rätt på buffébordet eller till något grillat. Aubergineröran är ett gott alternativ istället för smör. Testa!

Ingredienser

  • 1 huvud isbergssallad eller ett huvud spetskål, skuren i klyftor, ca 12 st
  • 4 msk olivolja
  • Salt & svartpeppar
  • 25 g parmesan, grovt riven
  • 2 st avokado, skivade
  • 1 näve klippt gräslök

Aubergineröra

  • 2 auberginer
  • 2,5 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 – 1 dl turkisk/grekisk yoghurt
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt & svartpeppar

Knaprig topping

  • 60 g mandlar, hackade
  • 1-2 skivar ljust bröd, gärna surdeg
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 1/3 tsk chilifrön

Gör så här

Sätt ugnen på 250°, gärna varmluft. Lägg auberginen på en plåt och ringla över olivolja. Stick några hål med en tandpetare eller gaffel i varje aubergine innan du ställer in plåten i ca 30-40 min i mitten av ugnen.

Ta ut formen och låt svalna en stund innan du tar bort skinn och stam på auberginerna. Mixa aubergineköttet till en slät kräm tillsammans med övriga ingredienser till aubergineröran, smaksätt med salt och ordentligt med svartpeppar.  

Topping

Värm oljan på mellanhög värme I en stor stekpanna. Stek mandlarna i ungefär två minuter, rör ofta. Tillsätt brödet, pumpakärnor, 1/4 tsk salt och stek gyllene, ca 5 minuter. Tillsätt chilin och stek ytterligare 30 sekunder. Häll upp på en plåt och låt svalna helt.

Dela upp salladsklyftorna på fyra fat och dressa med lite olivolja, salt och peppar. Om du väljer spetskål rekommenderar jag att steka sidorna i olivolja på hög värme så de får en fin yta. Skeda över aubergineröra, följt av parmesan, och avokado. Ringla över ytterligare lite olja, salt och peppar. Strö över gräslök och den knapriga toppingen. Servera tillsammans med vad som eventuellt blir över av aubergineröran eller toppingen.