Veckosallad till många

jan 18, 2023 | Gott och blandat, Kallt, Vego

För en barnfamilj vill man helst att middagen ska stå lagad på bordet men det är den sällan. Men att ha en sallad klar i kylen som räcker länge är guld värt. Bara att ta fram och lägga upp i en skål och klar att servera. Mina barn älskar den här salladen och du kan smaksätta den hur du önskar. Nästa omgång kommer jag köra på lite mer asiatiska smaker.

Den här salladen hittade jag på en Zeinas Kitchen som jag följer på Instagram. Hon har goda recept och är väldigt inspirerande. Klicka här så kommer du till hennes sallad.

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

IMG_0959