Schnitzel på fläskytterfilé

maj 5, 2020 | Fläsk, Kött

Schnitzel på fläskytterfilé med citron- och sardellsmör!

Du behöver:

  • En bit fläskytterfilé
  • Potatis
  • Rapsolja eller smör till stekning
  • 2-3 ägg
  • Ströbröd/panko
  • Mjöl

Citron-och sardellsmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 10-12 stycken fint hackade sardeller eller 2 msk sardellkräm på tub
  • 1/2 dl dill, färsk- fint hackad eller fryst
  • 1/2 hackad kapris
  • 1 citron, rivet skal
  • en nypa salt

Gör så här:

Koka potatisen som du vill servera till.

Citron-och sardellsmört: Blanda ihop allting med smöret.  Låt stå i kyl till servering.

Schnitzeln: Börja med att putsa till fläskytterfilé ren från sener m.m. Skär puckar som är 3-4 cm tjocka.

Lägg en puck mellan bakplåtspapper eller i en påse. Banka ut köttet tunt med hjälp av en kavel eller baksidan på en mindre kastrull Banka försiktigt men bestämt från sida till sida så den blir jämt tunn.

Dubbelpanera

Vispa upp ägget i en djup tallrik. Häll upp lite mjöl i en annan djup tallrik och sen ströbröd eller banko i den tredje djupa tallriken.

  1. Vänd ner köttbiten i mjölet. Se till så det är ett tunt lager mjöl över hela köttet.
  2. Doppa den sedan i det uppvispade ägget.
  3. Sedan vidare till panka eller ströbrödet. Vänd runt så Dent täcks ordentligt.
  4. Värm en djup kastrull för mindre stänk med rikligt med olja eller smör.
  5. Lägg försiktigt ner schnitzeln och ha koll så den inte bränns. Vänd runt så båda sidor får färg. Det här momentet går fort pga av den är så tunn. Den ska få en gyllenbrun färg och kännas knaprig.
  6. Ta upp köttet och låt rinna v en aning på hushållspapper.
  7. Servera med potatis, smöret och gärna lite späda kirskålsblad. Smaklig spis!

Ps. Det goda smöret kommer från Gabriel, Årets kock.