Semla, fettisdagsbulle, hetvägg eller fastlagsbulle. Kärt barn har många namn!

feb 17, 2014 | Okategoriserade

Nykomlingen som toppar det mesta i hetvägg! Man hinner knappt slänga ut granen förrän semlorna trängs i butikerna. För mig betyder hetväggstider ett trevligt inslag i oftast gråa februari. I år infaller fettisdagen den 4 mars. När jag var liten minns jag bara att det fanns en variant av semlan, alltså den klassiska med mandelmassa och grädde. Ibland åt man den med varm mjölk men oftast rakt upp ner som den var. Nu finns det så många olika varianter så man blir helt snurrig men här kommer några nykomlingar…mandelfri semla, semmelkrans, semla med stjärnanis och konjak, choklad-och saffranssemla, kardemummasemla med hasselnötsmassa, citrus-och mangosemla, långsemla. Tröttnar du och vill utmana ödet och den klassiska semlan, prova då någon ny variant. Men än har jag inte nämnt det som toppar nykomlingarna. Här kommer den…Milkshaken som smakar semla. Jag ska erkänna att jag inte är överdrivet sugen på att testa men är man semmelsnörd kan det vara kul att prova. Här kommer receptet på shaken. Lycka till!

Semmelmilkshake! (receptet och bilden kommer från den grymma bloggen http://blogg.alltommat.se/inthekitchen/

250 gram vaniljglass av bra kvalitet (jag gillar Häagen Dazs)
2 matskedar mandelmassa
2 deciliter mjölk
1 styck slät kardemummabulle (alltså själva semmelbullen)

Börja med att mäta upp mjölk och mandelmassa, mixa det sedan med en stavmixer så att mjölken absorberar mandelsmaken.

Ställ din skål/kanna på en hushållsvåg och måtta upp vaniljglassen. Dela sedan kardemummabullen/semmelbullen i större bitar (som du ser på bilden ovan). Ta en sked och tryck ner bullen och glassen ner i bunken.

Kör ner din stavmixer i skålen/kannan och börja mixa tills du har en fin milkshake.

Avsluta med att hälla upp din milkshake i ett glas (toppa med lite vispgrädde om du vill vara extra ”nyttig”).

semla-milkshake

Serveringstips till milkshaken är en liten semla.