SESAMPANERAD TONFISK MED MANGOSALSA!

jan 25, 2019 | Fisk

Det här en av mina absoluta favoriträtter. Såserna är galet goda och det funkar med vilken fisk som helst. Man kan även fritera fisken men just här stekar jag den lätt i olja. Sesamfröna som fisken är vänd i gifter sig fint med övriga ingredienser.

tonfisk

SESAMPANERAD TONFISK MED MANGOSALSA I TORTILLA

  • 600 g färsk tonfisk
  • 1-2 dl sesamfrön
  • salt & peppar
  • 8 st Tortillabröd

Sesampanerad tonfisk

  • Blanda sesamfrön, salt och peppar. Vänd tonfisken i sesamblandningen.
  • Hetta upp en stekpanna. Stek fisken i 1–2 minuter per sida i rapsolja på hög värme.
  • Tonfisken ska vara rå inuti men få en bra stekyta. Lägg på en skärbräda och skär i breda strimlor.

MANGOSALSA

1 mango, tärnad
2 avokado, tärnad
4 salladslök (den gröna delen), skivad
1 ask körsbärstomater, 250 g, tärnad
1 kruka koriander, hackad
saft av 1 lime
2-3 msk olivolja
1 msk flytande honung
flingsalt
svartpeppar

PONZUSÅS

2 msk soja
2 msk rostad sesamolja
saft 1 lime
2 msk vita sesamfrön, torrostade
1/3 jalapeno, finhackad

YOGHURTAIOLI

1 dl majonnäs
3 msk grekisk yoghurt
½ vitlöksklyfta, finriven
skal av 1 lime
en nypa flingsalt
svartpeppar

  1. Gör mangosalsan. Blanda mango, avokado, tomater, salladslök, koriander, limesaft, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar.
  2. Gör ponzusåsen. Blanda soja, rostad sesamolja, limesaft, sesamfrön och jalapeno.
  3. Gör limeaiolin. Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, limeskal, flingsalt och svartpeppar.
  4. Lägg machésallad i botten av varje tortillabröd, lägg på mangosalsa, fisk, ponzusås och limeaioli. Toppa med koriander. Receptet är inspirerat från Lailas recept som du hittar ➡️ HÄR.

skivad tonfisk