Sjyssta lökar!

okt 30, 2013 | Vego

Jag älskar att rensa. Det är befriande vare sig det är i garderoben eller i skafferiet. Ibland behöver vi städa igenom både kyl, frys och skafferi för att hålla det rent, ta bort gamla varor och för att kunna fylla på nytt. Passa på att höststäda någon dag när du känner för det. Helt plötsligt ser man vad man har i kylen och frysen. Du kanske upptäcker att du behöver fylla på ditt skafferi med nya härliga varor, då är det härligt att ha rensat innan. Nu när höstmörkret börjar infinna sig kan vi behöva boosta kroppen med extra vitaminer och att röra på sig. För mig är det en självklarhet att träna. Just nu tränar jag crossfit 4-5 dagar i veckan. Det kan låta mycket men det är så KUL och har man väl börjat med crossfit är det svårt att hålla sig från ”boxen” (träningslokalen). Jag och min man tränar för att få energi till att vara så bra föräldrar som möjligt. Träning, rätt mat och tillräckligt med sömn ger oss möjlighet till det. Sen är frisk luft en annan energikälla. Ut i skogen och andas, krama ett träd, sätt dig vid en gran och räkna kottar. Boosta energi som räcker till midsommar!

Bild från www.happywall.se

D-vitamin

Varför: Kroppen kan tillverka D-vitamin när huden exponeras för solljus, men på vintern är solljuset för svagt. Försök vistas ute minst 30 minuter varje dag under sommarhalvåret, på vintern är det bra att äta D-vitamintillskott eller en D-vitaminrik kost.
Finns i: Fiskleverolja, feta fiskar som lax, makrill, tonfisk, sill och sardiner, ägg och mjölkprodukter. 

GRÖNSAKSBOOSTA I HÖST!

Morötter

Trots att morötter innehåller allt från C- och D-vitamin till fibrer och kalcium brukar strål­kastarljuset oftast landa på betakaroten, något som i kroppen omvandlas till A-vitamin om det finns ett behov. Och vad gör då A-vitamin? Det hjälper bland ­annat dig att hålla hyn i schack, vilket kan ju behövas extra mycket så här i säsongsskiften då den har en tendens att löpa amok.

Tips! Rosta skalade morötter i ugnen och mixa dem med lite vitlök, olivolja och sesampasta. Ett gott alternativ till feta såser.

 LÖK

En lite förbisedd superråvara som utöver en hög nivå C-vitamin inne­håller ett flertal näringsämnen och fytokemikalier som boostar immunsystemet och därmed minskar risken för att du åker på en förkylning.

Tips! Lägg in röd lök. Superenkelt och passar utmärkt som tillbehör till den hetaste kulinariska trenden just nu: mexikanskt.

 KÅL

När höstmörkret lägger sig vill man ofta trycka i sig godis för att hålla sig vaken men eftersom det bara ger en tillfällig sockerkick är det bättre att äta vitamin- och mineral­rika godsaker som ökar energi­nivån rent generellt. Kål är ett alldeles utmärkt alternativ som bland annat inne­håller C-vitamin, kalcium och betakaroten, men också järn som vi som bekant ­behöver i kroppen för att bli pigga.

 

Zucchini

Zucchini tillhör pumpa­familjen och är en bra källa för både A- och C-vitamin, båda kraftiga antioxid­anter som håller oss friska. Dessutom inne­håller skalet massor av K-vitamin och kostfibrer som är bra för matsmältningen.

Tips! Skippa spagettin och koka strimlad zucchini i stället i ungefär en minut. GI-vänligt så det förslår!

ÄPPLEN

Det här perfekta mellan­målet ­serverar en ansenlig mängd vitaminer och mineraler på ett ­behändigt litet silverfat, till exempel C-vitamin, kalcium och järn, men innehåller också fibrer som håller mage och tarm i trim. Ät helst med skalet på för det är där de flesta nyttig­heterna sitter.

Tips! Skippa kaffet och sjud i stället äppeljuice med några citron­skivor och kryddor som kanel och krydd­nejlika i en kastrull. Söta med honung. Det är ett utmärkt sätt att finta höstdepressionen eftersom forskning har visat att personer som äter minst sju portioner frukt och grönt om dagen känner sig gladare.

 POTATIS

En rotfrukt med oförtjänt dåligt rykte eftersom den faktiskt serverar dig mycket näringsämnen och vitaminer. Plus, det är en bra källa för vitamin B6 som naturligt stimulerar må bra-hormonet serotonin som gör oss lugnare och gladare. Det kan vara bra att ha i åtanke när semestern är slut och vardagsstressen sätter i gång igen…

Tips! Drick vattnet som blir kvar efter att du har kokat potatis. Det är ­basiskt och hjälper till att ­balansera ut en för sur kropp som kan leda till allt från trötthet till svampsjukdomar som ­candida.

RÖDBETOR

De är inte bara fina på tallriken utan inne­håller även mycket antioxidanter som ­hjälper dig att hålla snuvan på avstånd. Andra nyttigheter är till ­exempel magnesium, järn, kalium och folat, där det sistnämnda är extra bra för dig som är gravid (i kosttillskottsform brukar det heta folsyra) för att fostret ska utvecklas normalt.

Tips! Släng några rödbetor i juicemaskinen innan träningen. En studie gjord på University of Exeter visade nämligen att nitratet i rödbetsjuicen för­bättrade prestationsförmågan hos testpersonerna.

Källa: http://www.aftonbladet.se/wellness/article17415090.ab

Mycket grönsaker och frukt skyddar mot hjärt-kärlsjukdom (Foto: SXC)

Bild från www.forskning.se