Skogen är bäst ingen protest!

okt 12, 2015 | Bakning

Helgen som varit…

Helgen började med lördagskaos. Hur många har inte varit där? Alla vill så mycket men tillslut blir det bara för mycket. Barn nr 1 vill hellre se på morgonTV än äta frukost, barn nr 2 sätter igång sockerkaksbak, jag åker till återvinningen med nr 3 och nr 4. Efter att förmiddagen har lagt sig något och lunchen är uppäten så kommer jag med ett fantastiskt förslag. Vi åker till skogen. NEJ, säger alla i kör. Men efter lite gråt och förmaning om att det är för kallt med sandaler och shorts utomhus så åker vi till skogen trots högljudda protester från baksätet. När vi väl landar bland mossa och koskit så infinner sig lugnet. Helt plötsligt är alla på gott humör och protesterna är som bortblåsta. Vi avslutar med en fika i det fria, farmor har med sig gotlandbullar och dryck. Ett måste om man bor på ön. Dagens heta tips! Ut i skog och mark, men tänk på att det är älgjakt.

Gotlandsbullar

Ingredienser:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 dl socker
1,5 tsk kardemummakärnor
1 liter mjöl

Till pensling: mjölk

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Jästen löses upp i lite av det ljumma spadet.
Blanda salt, socker, nykrossad kardemumma och 2/3 av mjölet.
Tillsätt lite mer mjöl efter hand tills degen är blank och smidig och släpper från degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl så att degen inte torkar. Låt jäsa under bak duk i ett varmt kök tills den är dubbelt så stor, ungefär en halvtimme.

Värm ugnen till 225°C.

Dela upp degen i jämnstora bitar, och rulla ut bitarna till långsmala korvar. Sno ihop degen till en Gotlandsknut (se film på P4 Gotlands webbsida eller vår facebook).
Lägg de färdiga knutarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under duk i en halvtimme.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Pensla de varma bullarna med mjölk när de tas ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

Servera de varma bullarna hela eller delade som traditionell bullsmörgås med smör på. Receptet kommer från SR.