Skolavslutning med tårtbuffé!

jun 11, 2015 | Okategoriserade

Sockerruset från tårtbuffén visar sin mindre trevliga sida vid hemgång. Skrik blandat med tårar. En klassisk skolavslutning med andra ord. Finsång och avtackning av bästa lärarna. Tårtbuffé där varje familj har med sig en tårta. I år bakade jag en superenkel marängkreation som dessutom är glutenfri. Receptet hittar du längre ner. 

Tyvärr hann ingen bild tas på just den tårtan men här kommer gäng andra.

 

 Ingredienser

Portioner: 14 bitar

Botten

4 äggvitor

1 tsk citronjuice

2 dl strösocker

Hallongrädde

3 dl vispgrädde

200 g frysta hallon

1 dl kesella (10 %)

2 äggulor

1 dl florsocker

Garnering

2 lime (skalet)

1 ask färska hallon

Så här gör du

Close

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 14 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Sätt ugnen på 150°C.

Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, som mall.

Botten: Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men lämna ca 2 cm tillgodo – bottnarna flyter ut något.

Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar några timmar.

Hallongrädde: Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.

Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.

Före servering: Ta fram den 30 minuter i förväg. Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. Pudra ev över florsocker.