En dag i veckan så sitter jag i en soffa i ett rum utanför en dörr och lyssnar när mina barn har pianolektion. Från andra rum hörs barn som över på andra instrument. Det är en jämn ström av barn som kommer in och ut genom ytterdörren, spring i trapphuset där det ekar. De ska till olika aktiviteter, kör, sång, dans, musik. Dessa underbara ljud njuter jag av varje vecka. För några dagar sedan bad min ena dotter komma och lyssna på en ”grej” vid pianot. Hon hade börjat knåpa på en egen låt och skriva noter. I skolan har de tydligen startat en band. Så kul!!! Idag är det fredag och det ska jag fira med semlor och mys med vänner! Trevlig helg!
Semlor! Receptet kommer från koket.se
Du behöver
75 g smör
3 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma, kan vara lite mer enligt min smak
25 g jäst för söta degar
1 ägg
9 dl vetemjöl, ca
1,5 tsk bakpulver
1 ägg att pensla med
Fyllning till semlorna, ca 10 stycken
1,5 dl mandel
1,5 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här
Bullarna
Smält smöret.
Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig.
Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga.
Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen och dela den i 30 bitar.
Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt svalna under duk.
Fyllningen
Mal den oskalade mandeln i matberedare, blanda i sockret och späd med mjölken.
Vispa grädden.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan.
Fyll i generöst, toppa med vispgrädde, sätt på locket och sikta över florsocker.