Sköna fredag!

aug 28, 2015 | Okategoriserade

Äntligen kom regnet. Som jag har längtat. Samtidigt som värmeböljan landade över ön kom vattenförbudet. Gräsmattan och rabatterna har mer och mer intagit en gul färg. Hösten kom på två veckor. Men nu kanske gräset åter kan bli grönt och mina grönsaker få växa lite till innan skörd.

Perfekt start på en fredag! På väg till skolan så spelade vi vår älsklingssång just nu. Håkan Hellströms Valborg. Barnen kan den utantill efter att ha tränat hela sommaren med morfar Håkan. En underbar start på dagen där hela familjen sjunger allsång tillsammans.

Idag är det ny variant på tacos i veckomenyn – Tacopaj med mandelmjölsbotten! Recept och inköpslista hittar du här.

Eftersom vi har otroligt mycket plommon i år så ska jag göra romtopf. Jag minns att min mamma gjorde det när jag var liten. En stor glasburk med olika bär och frukt i en mörk vätska. Se recept nedan. Trevlig helg! Lina

Ett enkelt sätt att ta tillvara ­frukten vartefter den mognar är att göra en romtopf. Njut plommonen med vaniljglass eller lättvispad grädde. Den klara fruktlagen kan drickas som likör till kaffet eller ringlas över glass.

1 1/2 liter, en burk
Ingredienser
Cirka 7 dl skurna plommon
2 dl rå- eller strösocker

cirka 3 dl mörk rom

Varva frukt och socker i en väl ­rengjord glasburk. Häll på så mycket rom att det täcker. Lägg gärna på ett fat med tyngd så att frukten hålls nere i rommen. Förvara burken mörkt och svalt.

Skaka om då och då så att sockret löser sig. Plommonen är färdiga att äta efter cirka fyra veckor, men blir bara bättre med tiden.

Allt eftersom frukten mognar eller äts kan ett nytt lager frukt, socker och rom läggas i.

  • Receptet kommer från: www.mittkok.expressen.se