Skruva till helgen med dessa ljuvliga baguetter!

feb 17, 2017 | Bakning

Det finns bröd som jag bakar om och om igen. Det här receptet är ett sådant. Det var min mamma som började baka dessa ljuvliga baguetter och som passar till allt. De är enkla att baka, goda och dessutom vackra att se på, vilket är ett stort plus. De får inte bli för perfekta utan gärna lite olika stora på sina ändar. Mina barn är tokiga i dessa bröd så oftast bakar jag dubbel sats för annars tar de slut i nafs. Lycka till!

Vridna baguetter från Anna Bergenström

Ingredienser

6 dl ljummet vatten

25 g jäst

2 tsk salt

11 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.
2. Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.
3. Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.

IMG_0887