Slå en sås på skogens guld!

sep 6, 2015 | Okategoriserade

Hämtade moppen som varit på service och tog en tur med sonen. Vi svängde förbi vänner och kom precis lagom när de skulle dricka ”kaffe på maten”. När jag såg middagsresterna ville jag bara ut och plocka skogens guld och slå min sås. Tyvärr växer det inte så mycket sånt guld på den här ön. Jag fick istället besöka grönsaksdisken och köpa dessa gula ljuvliga guldklimpar. Till såsen bakade jag färskpotatis med timjan i ugn och stekte fläskfilé i panna. En riktig höstmiddag. Tack kära Linda för middagsinspiration. 

Kantarellsås

Ingredienser:

1 st liten gul lök

eller 3 st schalottenlökar

ca 25 g smör att steka i

200 g kantareller eller annan svamp

200 g färska champinjoner

1 msk kalvfond

3 dl vispgrädde

ev. 2 msk vitt vin

2 msk vetemjöl

ca 0.5 tsk salt

ca 1 krm peppar

Gör så här:

Hacka löken fint.

Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).
Borsta och skär svampen i mindre bitar.
(Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)
Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.
(Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)
Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.
Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)
Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
(Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)