Slottsstek

sep 1, 2016 | Kött

Efter en varm biltur till en närliggande gård kom belöningen. Självplock av majs och vackra blommor plus massa annat. Trots  risken att gå vilse i majsfälten fick vi med oss en kasse majs som vi fryst in. När vi kom hem började jag förbereda dagens middag samtidigt som jag drog igång ett brödbak och lagade till en sen lunch. Jag älskar att göra många saker samtidigt i köket. Jag höll på att skicka ut barnen att plocka äpplen för att göra mos men det kan vänta till helgen. Ibland kan det vara perfekt att köra en klassisk söndagsmiddag en vanlig torsdag när alla är samlade kring middagsbordet. Efter många turer upp och ner och en trotsig 5-åring så satt vi kanske sammanlagt ner tillsammans 1,5 min. Alltid något att vara glad för. Sen åkte jag och tränade och kom hem trött men nöjd. Precis som det ska vara.



Slottsstek med pressgurka och gräddsås! 

Du behöver

Pressgurka

1 slanggurka

4 msk strösocker

5 msk ättikssprit (12 %)

2 krm vitpeppar

1 krm salt

1 kruka kruspersilja

Slottsstek

1,5 kg nötstek, ca (fransyska)

salt och peppar

3 rödlökar, i bitar

3 små morötter, i bitar

6 kryddpepparkorn

1 lagerblad

6 ansjovisfiléer

3 msk tomatpuré

1 msk ättika

3-4 dl vatten

Sås

5 dl vispgrädde

3-4 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

Pressgurka

Skär gurkan med osthyvel i skivor.

Blanda med alla ingredienser.

Lägg i press med lock och en tyngd.

Låt stå i press i 2-3 timmar.

Hacka persiljan och strö över innan servering.

Slottsstek

Salta och peppra köttet ordentligt runtom.

Bryn i en stekgryta.

Lägg lök och morötter vid sidan av steken.

Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika, tomatpuré och vatten tills det täcker. Låt koka upp.

Sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1,5 timme. Vänd steken då och då.

Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.

Sås

Sila stekskyn från grytan i en kastrull.

Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén.

Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.

Skär upp steken i tunna skivor.

Servera köttet med sås och tillbehör, såsom pressgurka. Receptet kommer från Köket.