Sommaren är här på riktigt och matlagningen flyttar utomhus. Just nu har väl de flesta hört talas om ”smashed burger”. Men kan man göra dom på vegofärs är den stora frågan. Svaret är JA, det kan du. Jag testade att göra burgare på ett recept från ”Jävligt Gott”. Vi smashade dom i en murikka och med ett järn från Kockums Jernverk . Servera burgarna i hembakade bröd, en god dressing, saltgurka, hackad lök och sallad. En riktigt god sommarlunch med andra ord.
Receptet på hamburgarna hittar du nedan


Burgarna
- 850 g formbar vegofärs, anamma
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk bbq-sås
- 2 msk rökt paprikapulver
- 2 msk ljus sojasås
- 1 ½ msk mörk grönsaksfond
- 1 msk rapsolja eller naturellt kokosfett
- svartpeppar efter smak
Tillbehör
- 4-6 hamburgerbröd, gärna hembakade
- Isbergssallad
- 1 stor finhackad gul- eller silverlök
- Saltgurka, finhackad
- Rapsolja till stekning
- Svartpeppar
Dressing
- 1 dl majonäs
- 2 msk dijonsenap
- citronsaft
Bland ihop och smaka av med citronsaft.
GÖR SÅ HÄR
- Låt den formbara färsen tina så den går att arbeta med händerna om den var fryst sedan tidigare. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
- Blanda alla ingredienser till biffarna och smaka av med sojasås, peppar och bbq sås.
- Forma till bollar på ca 80-100 g vardera och håll kylda tills det är dags att steka burgarna.
- Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och lägg ner bollarna i stekpannan.
- Smasha ut dem direkt med en hamburgerpress, bred stekspade eller botten på en kastrull. Låt steka i ca 60 sekunder och mal över rikligt med svartpeppar innan du flippar burgarna och steker klart dem i ca 2 minuter på andra sidan.
- Rosta bröden lite på vardera sida. Grunda med dressingen på brödet i botten, toppa med lök, gurka och sallad, sedan burgare, lite dressing på brödet och tryck ihop och njut. Ät genast!
