Snabbinlagd gurka!

nov 23, 2016 | Gott och blandat, Vego


Jag har en son som gillar att hänga i köket med mig när jag lagar mat. Han gillar inlagda grönsaker. Han vill gärna ha snabbpicklad rödlök på sin knäckemacka, inlagd gurka eller rödbeta till köttbullarna. Det är förmodligen syran och sötman han gillar. Det är kul med en matintresserad unge. Han har själv börjat ta ut svängarna i köket genom att sno ihop egna efterrätter som knappt är ätbara enligt mig men han får hålla på och testa sig fram, det är ju så man lär sig. Smaka, smaka.

En av hans favoritinläggningar tänkte jag bjussa på här.

Ingredienser

4 portioner
1 stor gurka

3 krm salt

3 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl ättika 12%

3 kvistar persilja

vitpeppar

Så här gör du

Skiva gurkan fint på en mandolin eller med en osthyvel, strö över lite salt och låt den rinna av i cirka 15 min.
Koka upp vatten, strösocker och ättika på spisen, låt svalna helt.

Lägg upp gurkan i en glasburk.

Häll på den kalla lagen tillsammans med lite vitpeppar och den finhackade persiljan.

Förslut och ställ kallt i minst 1 dygn innan servering.