Socker, gluten och laktosfri kladdkaka! Kan det bli bättre?

maj 8, 2014 | Bakning, Sött

Jag skrev tidigare  i veckan om en kokbok som är väldigt inspirerande om man är sugen på att prova nya recept. Det är en kokbok som heter ”Smarta sötsaker”. Jag lovade att dela med mig av ett recept som jag testade på valborg. Mina barn är bra på att känna av smaker och kryddor och kan lätt känna om det råkat slinka ner kokosmjöl i pannkakssmeten istället för vanligt vete. Men den här kakan sa dom inget om mer än att den var god. Den är perfekt om man ska bjuda någon som inte tål gluten eller laktos. Go for it! Testa och upptäck att det går att baka utan vanligt vitt socker och vanligt vetemjöl!

Här kommer receptet från boken ”Smarta sötsaker”

10-12 bitar.

Du behöver: 6 ägg, vitor och gulor separerade, 3 dl mandel, 21/2 dl dadlar utan kärna, 2 dl vatten, 1/2 dl kakao eller lite mer om du gillar chokladsmak, valfritt en knivsudd chili.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitor och gulor var för sig. Kör mandlarna i en mixer till mjöl. Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao. Kör på hög hastighet. Vänd ner äggvitan i chokladsmeten försiktigt så att fluffigheten bevaras. Smaksätt exempelvis med lite chili för extra sting.

Fördela smeten i en springform som du smörjt in med antingen smör eller kokosolja. Jag ”bröade” formen med kokosflingor. Grädda i mitten av ugnen, i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen. Den gör sig bäst när den svalnat ordentligt, servera den gärna dagen efter. Pudra gärna över lite kakao över kakan innan servering.  Servera gärna med bär till. Ät och njut! Det är du värd!

kladdkaka, sockerfri