Solgul falafel!

jul 21, 2014 | Okategoriserade

När jag bodde i Stockholm huserade en kolgrill på granngatan. Deras falafel var/är så bra. Under tiden dom fixade med maten så blev man bjuden på en kopp sött te. Om man blundade och använde sina sinnen rätt så kunde man tro att man satt i Istanbul och väntade på en portion falafel. Jag är inte överförtjust när det gäller friterad mat varför jag blev så glad när jag hittade det här receptet i en kokbok jag köpte i våras. Den heter ”Hello Green”, av Josefin Jäger. Jag rekommenderar den varmt om du är sugen på ett äventyr i växtriket.

Saffransfalafel
4-6 port som tillbehör

3 dl naturella pekannötter eller solroskärnor
2 små morötter, skalade och hackade
3 dl kikärtor, kokta
1 liten gul lök, skalad och finhackad
1 stor vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1/2 g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten 20 minuter
Rivet skal av en liten citron
2 msk kallpressad olivolja
2 msk bovetemjöl
1 tsk havssalt
1 nypa cayennepeppar

Till servering hade jag tomater, turkisk yoghurt, gurka med mynta och fetaost.

Gör så här:

1. Kör pekannötterna eller solroskärnorna i en matberedare tills de är grovhackade.
2. Tillsätt morötter, kikärtor, gul lök, vitlök, saffransvatten, citronskal, olivolja, bovetemjöl och salt samt cayennepeppar. Kör med pulsknappen tills allt är väl blandat. Skarpa ner det som fastnat på sidorna.
3. Kyl smeten i minst en timme. Forma smeten till 20 runda falaflar.
4. Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
5. Lägg falaflarna på plåten och baka i mitten av ugnen 35-40 minuter, tills de är gyllene. Vänd efter halva tiden.
6. Servera med dina favorittillbehör.

20140721-095313-35593913.jpg