Solgul lax med saffran!

dec 10, 2015 | Okategoriserade

Förra helgen hade vi en tidig julklappsöppning med delar av familjen vi inte kommer fira jul med på julafton. Äldsta sonen är intresserad av mat och fick en kokbok. Igår satt vi och bläddrade i den och valde ett recept till kvällens middag. Det blev lax i saffranssås. En perfekt vardagsrätt som går snabbt att laga likaväl som den är festlig att servera en fredagskväll. Har du tröttnat på lussebullar men är fortfarande sugen på saffran är det här rätten för dig.

Saffranslax

Ingredienser

2 dl crème fraiche

4 portionsbitar lax, ca 500g

1 dl vatten

1 liten klick smör/eller olja

½ gul lök

1 pkt saffran (0,5 g) eller 1 tsk gurkmeja

1 msk tomatpuré

Salt och peppar

250 g frysta gröna ärtor

1 knippe sparris 

Finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör eller olja.

Tillsätt crème fraiche, tomatpuré, saffran (eller gurkmeja) och 1 dl vatten och koka upp. Smaka av med lite salt och peppar.

Strö lite salt över laxbitarna och lägg dem i såsen. Lägg gärna fiskbitarna tätt så de täcks med sås.

Sänk värmen på pannan och låt puttra försiktigt under lock i 8-10 min.

Lägg ärtorna i en kastrull och täck med kallt vatten och koka upp. När vattnet kokar, häll på en deciliter kallt vatten och dra kastrullen från plattan. Låt dra i 5 minuter.

Koka sparrisen i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.

När fiskköttet delar sig i skivor vid ett lätt tryck med en gaffel är fisken klar.

Lägg upp på tallriken tillsammans med det nykokta riset och servera tillsammans med ärtor och sparris.

Nassims tips: Om man gillar kryddor, så varför inte tillsätta lite paprikakrydda och chilipulver efter eget tycke och smak.
Recept från Nassim Al Fakir.