Som en fisk i vattnet!

jun 3, 2014 | Fisk

Jag älskar att fiska. Helst gädda, abborre och torsk. För mig är fiske meditation. Innan vi fick barn fiskade jag och min man så fort vi fick chansen. Nu är min uppgift att gräva mask, trassla ut fiskelina och försöka rädda småfiskarna som barnen fångat med håven. Men får jag chansen ställer jag mig gärna och drar några kast. Det är en fantastik känsla när en fisk hugger på kroken. Sen åker den ofta tillbaka i vattnet igen. I veckans annonsblad finns en fisk jag gärna skulle vilja få på kroken…gissa vilken? Här kommer ett kanongott recept som jag gärna lagar till och som jag säkert skrivit om tidigare. Jag hittade det i ”Husmorsornas kokbok! 

Fiskardotterns lax med krispig broccoli

Tid: ca 40 min

Ingredienser:

800 g lax

Ca 900 g potatis

1 Fiskbuljongtärning

1 kruka färsk dill

1 burk Röd stenbitsrom

1 liten burk Creme fraiche

Smör

½ purjolök

Salt och vitpeppar

Krispig broccolisallad:

1 broccoli

1 citron

Olivolja

Flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Gör resten under tiden.
  3. Hacka dillen. Blanda sedan ihop crème fraiche, rom, dill. Smula sedan ner buljongtärningen och krydda med vitpeppar och en nypa flingsalt om du tycker det behövs.
  4. Lägg fisken med skinnet nedåt i en smord ugnsfast form. Fördela röran på fisken.  Sätt mitt i ugnen ca 20 min beroende på tjockleken på fisken. Ta ut och kolla om den är klar. Om inte låt den stå en stund till. Gör salladen under tiden.
  5. Plocka av buketterna från broccolin. Skär buketterna i tunna skivor. Lägg de i en skål.

Skär citronen i klyftor. Pressa över lite citronsaft efter smak och ringla över lite god olivolja. Smaka av med flingsalt och rör om.

  1. Ansa och strimla purjolöken. Stek den mjuk i  lite smör.
  2. Pressa potatisen om du vill eller servera den som den är.
  3. Servera laxen med pressad eller ”vanlig” potatis, den krispiga broccolin, purjolöken och citronklyftorna.  Smaklig spis!

Figur: Lax tecknad av Tommy Gustavsson

Tecknad lax av av Tommy Gustavsson