Sommarens första bullbak!

jul 6, 2016 | Okategoriserade

Är på besök hos syrran och hennes familj i deras torp. Vi lagar mat och njuter av att umgås tillsammans med våra ungar. Idag konstaterade vi att det känns som vi varit i köket hela dagen eftersom vi dessutom satte en bulldeg. En sommar utan kanelbullar är ingen riktig sommar. Perfekt att frysa in eller äta direkt varma från plåten. Ungarna åt två före middagen och två stycken till efterträtt. Imorgon väntar nya äventyr med ett födelsedagsbarn som ska firas…tårta ska bakas, ballonger blåsas, bord ska dukas och paket ska slås in. Snart har vi en 9-åring i huset. 

Kardemummabullar från ”Leila”. 

1 sats vetedeg, grundrecept

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

200 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling

1/2 msk kardemummakärnor

1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Fyllning

Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.

Bred över smörkrämen.

Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).

Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.