Sömn – en viktig del för att må bra!

jun 2, 2014 | Gott och blandat

Efter en långhelg med både regn och sol är jag tillbaka i vardagen igen. Jag vaknade utvilad trots att jag gick upp en gång inatt och tröstade ett av barnen som drömde. Sömnen är oerhört viktigt för mig. Jag och familjen för den delen märker direkt om jag inte fått mina timmar. Jag blir lite gnällig helt enkelt. Men idag är jag pigg som en lärka. Men för att man ska så sina sömntimmar krävs att man kommer i säng. Jag försöker ligga i sängen ca 21.30. Då är jag i fas. Innan vi hade barn var jag en riktig nattuggla som trivdes med att jobba på kvällarna, det gör jag fortfarande men då vet jag att jag kommer få sota för det dagen efter så det är sällan värt det. Här kommer lite tips för att få en bättre sömn! Sov gott!

Följande kan du göra för att skapa en bättre sömn: Tips från Hälsosidorna.

  • Lägg dig vid samma tid varje kväll, ex kl 22:00. Undvik att sova på dagen, eller efter jobbet. Försök att gå upp på morgonen vid samma tid varje dag. Om du inte somnat på 30 min, gå upp i stället så du inte ligger sömnlös. Ha inga onödigatupplurar på dagen om du inte kan sova på natten.
  • Ha en bra sovmiljö: ett svalt sovrum (15-16 grader är optimalt för att sänka ämnesomsättningen i hjärnan), en bra säng, mörklägg, inga störande ljud, ha ingeTV eller dator i sovrummet som stör när du går och lägger dig. Arbeta inte i sängen. Strunta i vad väckarklockan visar för tid om du vaknar mitt i natten, låt dig inte stressas av tiden!
  • Undvik stress och annat nattligt grubbel. Lär dig att varva ner och inte ta med stress frånarbetet hem. Grubbla inte så mycket om du inte kan sova, dvs försök släppa tagetoch inte bry dig om du somnar eller inte!
  • Motionera regelbundet, fysiskt träning eller ett dagligt fysiskt aktivt jobb gör kroppen naturligt trött vilket gör att du sover bättre. Träna däremot inte för sent på kvällen då det piggar upp dig.
  • Dagsljus och frisk luft på dagen. Din biologiska klocka fungerar bättre om du får de 30 min dagsljus som behövs bl.a. för produktionen av D-vitamin. Att vistas i frisk luft skapar harmoni och gör det lättare att slappna av.
  • Drick lugnade drycker innan du lägger dig: varm mjölk (mjölk innehållertryptofan som behövs för hormonet serotonin som är lugnade i sig). Serotonin skapas i sin tur sömnhormonet Melatonin. Te av johannesört, kamomill, passionsfrukt, humle, valeriana är också bra.
  • Ät en näringsrik kost: Om du inte får i dig alla näringsämnen så kan i sin tur leda till sömnproblem, exempelvis brist på mineralerna magnesium, järn och kalcium samtvitamin B3 och vitamin B6. Se även vitminer och mineraler.
  • Avslappning, varva ner 1-2 tim innan sänggåendet, lyssna sen på lugn musik eller läs en lättare bok.

sova

 

 

Ibland vaknar jag med dessa fyra i sängen som trillat in en efter en under natten.

Bild Lina Lindblad.