Sotad laxceviche – 6-8 portioner på julbordet eller buffén, eller en lättare lunch för 2-3 pers.
Du behöver:
- 1 dl färskpressad limejuice (ca 3 lime)
- 1 dl färskpressad (ca 2 citroner)
- 1 kruka koriander
- 1 gul urkärnad och skivad habanero
- 1 tunnskivad rödlök
- 500 g laxfilé
- 1 tvättad & kokad sötpotatis med skal
- 1 hel kokad majskolv
- salt
- 1/2 ask körsbärstomater
Gör så här:
- Mixa lime- och citronjuice med hälften av koriander och habanero.
- Tillsätt hälften av rödlöken och mixa några sekunder, 3-4 gånger. Sila av vätskan.
- Skär laxen i ca 10 bitar och sota på skinndelen i en het stekpanna ca 40 sekunder. Låt svalna.
- Skiva sötpotatisen och skär av majskornen från kolven.
- Blanda ihop resterande habanero, rödlök, tomat, sötpotatis och majs i en bunke. Tillsätt laxbitarna och häll på den silade vätskan, låt dra i 5-10 minuter. Lägg i serveringsskål eller portionera upp i glas. Toppa med koriander.