Starur!

mar 23, 2016 | Okategoriserade

Trots att vi är inne i mars så hänger ”vabruari” kvar som ett orosmoln över våra huvuden. Kan inte alla bara få vara friska nu. Igår plockade jag snödroppar njöt av att se knopparna på tulpanerna, idag skottar jag snö. Vad hände inatt egentligen?

Starur – vanligt inslag i den gotländska våren

Ja då är det dags att uppleva ett av de här staruren som inträffar varje vår på Gotland. ”Starur”, vad betyder det? Om du frågar en gotlänning så brukar du få följande svar: Tidigt på våren kommer staren. Då får du börja räkna starurar.

Ett starur är ett bakslag med kalla vindar och nederbörd, ofta snö. När du räknat till fem (eller enligt vissa sju) starurar är våren här på riktigt. Nu är det inte så enkelt. Starar övervintrar i högre och högre utsträckning på Gotland (klimateffekt?), vilket gör det svårt att veta när du ska börja räkna! Info från gotland.net

Förra året gjorde jag chokladfyllda kinderägg! Här kommer en efterfrågad repris på dom! Håll till godo!

Kinderägg de luxe!

Ingredienser

4 kinderägg
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1/2 dl kesella, 10%
1 msk aprikossylt eller lemon curd.
1 tsk vatten

Gör så här:
1. Skär bort så toppen på kinderäggen med en liten kniv. Skär bort så pass mycket att du kan plocka ut leksaken. Ställ chokladäggen i äggkoppar eller något annat som får dem att stå upprätt.
2. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Låt svalna aningen.
3. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner grädde och kesella i den smälta chokladen utan att röra för mycket.
4. Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Blanda aprikossylt och vatten i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning så att sylten ”smälter”. Låt svalna.
6. Ta ut chokladäggen 10 minuter innan servering. Gröp ett litet hål i moussen och häll lite aprikossylt eller lemoncurd i varje ägg.

kinderägg de luxe