Sura lingon och sura vinnarskallar!

sep 8, 2015 | Okategoriserade

Helgen bjöd på utflykt och för att göra bilresan lite roligare drog min kära man igång ett musikquiz. Barnen skulle ropa upp sitt namn när de kunde artisten och vad låten hette, därefter fick de poäng. Till en början var det glada miner och alla tyckte det var kul tills ett av barnen märkte att det barnet inte hade några poäng. Då blev det liv i luckan kan jag lova. Alla skrek sina namn. Och råkade några ropa samtidigt och pappan gav poäng till ”fel” barn så blev de andra tokiga. Några i familjen behöver träna på att det är ok att inte alltid vinna men det är svårt. Jag tror att alla fyra har ärvt mer eller mindre både min och min mans vinnarskallar. Från en lugn bilresa till en där vinnarskallarnas mindre söta tryne visade sig. Jag hoppas och tror att envisheten och viljan att få flest poäng kan leda till något bra som de kan ha nytta av resten av livet. Trots kaoset i bilen kunde jag inte låta bli att le åt deras längtan att ropa först, få flest poäng och framför allt vinna detta enkla spontana musikquiz.

Från sura vinnarskallar till sura lingon! 

När vi kom hem från bilturen stod en trevlig överraskning på trappan, en burk lingon. Av dessa blev det en flaska sura lingon och en burk rårörda. Recept hittar du nedan.

Rårörda lingon

1 liter lingon, 3-4 dl strösocker.

Blanda och rör tills sockret har löst sig. Jag hällde i allt i min hushållsassistent och där fick den röra runt tills allt löst sig.

Sura lingon

Första gången jag åt ”sura lingon” befann jag mig i fjällen och åt det tillsammans med en ripa. Så gott. Men jag har läst på att i Norrland är det en vanlig dessert där lingonen serveras med en klick grädde. 

Sura lingon:

Ett par deciliter stora fina lingon
Vatten

Fyll en glasburk med lingon, häll på vatten så det täcker bären. Ställ svalt och mörk, tex i matkällern,  i minst ett par månader. Servera med vispad grädde!