Att vakna till doften av kaffe är barndomsminnen. Jag brygger gärna kaffe till min man trots att jag inte lärt mig dricka kaffe själv. Jag kan ta en mun men sen är jag nöjd. En morgon bad min yngsta son mig att brygga kaffe till honom. Han brukar få smaka lite av sin pappa när han tar en kopp. Sven som sonen heter fick smak för kaffe när vi byggde om huset. Då hade vi en hantverkare hos oss. Efter frukost med Conny i 6 månader lärde sig Sven tycka om kaffe , säga ConnyConny innan han kunde säga mamma och monstertruckspel. Nu när det är varmare tider så kan det vara gott med svalkande kaffe. Kolla in receptet!
Iskaffe!
Ingredienser
4 port kaffe, (starkt och kallpressat, se nedan hur du gör)
4 dl mjölk, 3%, eller grädde
2 msk sirap, (valfritt)
2 tsk vaniljsocker, (valfritt)
Tillagning
Har du bråttom kan du självklart använda varmbryggt kaffe som du kylt. Men godast blir det så här:
1. Förbered kaffet kvällen före: Mät upp önskad mängd bryggkaffe eller pressokaffe i en kaffepress, men häll i kallt vatten istället för varmt, och tryck inte ner pressen. Lägg gärna till 2 extra skopor kaffe. Ställ sedan in kaffepressen i kylen.
2. Ta ut kaffet på morgonen (ca 8 timmar senare) och tryck ner pressen. Fyll glas med is och häll upp kaffe tre fjärdedelar upp i glasen. Häll sedan på mjölk eller grädde. Vill du ha lite sötare variant tillsätter du också lite sirap och/eller vaniljsocker. Servera!
Recept: Tasteline