Svårt att somna!

jan 18, 2014 | Okategoriserade

SVÅRT ATT SOMNA? VARM MJÖLK FUNGERAR FAKTISKT!

Ett av mina barn dricker gärna varm mjölk. Jag tror han tycker det är lugnande och det värmer såklart skönt om man varit ute och åkt pulka. Om jag hade svårt att somna när jag var liten fick jag en smörgås och ett glas mjölk. Sen om det på riktigt berodde på mjölken vet jag inte men jag somnade gott iallafall. Här kommer lite information om hur varm mjölk kan påverka dig.

Det gamla rådet att det går lättare att somna om man dricker varm mjölk ska inte förkastas helt.

Förutom kalcium, som har en lugnande effekt på musklerna och på det mentala tillståndet, innehåller mjölk den essentiella aminosyran tryptofan som är ett förstadium till signalämnet serotonin, och det spelar en viktig roll för att få god nattsömn.

Problemet med tryptofan är emellertid att det måste kämpa med 22 andra aminosyror om att tränga genom blodhjärn-barriären och in i hjärnan. Tryptofan hamnar helt enkelt här sist i kön. Problemet kan dock lösas om man äter något sött efter mjölken. Det söta stimulerar nämligen kroppens produktion av insulin som avlägsnar de konkurrerande aminosyrorna.

Info: www.iform.se

Mjölk till vardags. Foto: Studio Spirit

Bild från www.svenskmjölk.se