SVARTKÅL ÄR DET NYA SVARTA!

sep 17, 2017 | Vego

IMG_1409

Att svartkål är det nya svarta är ingen nyhet men man kan behöva bli påmind om det. Den är otroligt god och enkel att laga till. Min favorit är gräddstuvad svartkål. Men du kan gör så mycket mer. Här kommet lite bra tips!

Fräs till exempel kålen med lök och vitlök som ett gott tillbehör.

Eller gräddstuva den (recept)

Gör en soppa.

Gör en matig sallad (se nedan). Tänk på att svartkål och grönkål måste strimlas och finhackas mycket fint om den ska ätas rå (annars oätbart och stabbigt).

Passar bra med syrliga vinägretter, citrusdressingar och såser.

Kålen passar bra till pasta, gnocchi, rökt & kallskuret, helt i toscansk anda (de brukar ha klart för sig).

Jättegott till bacon eller med bacon.

Fräs god svamp till.

Toppa med ost – passar väldigt bra: Parmigiano Reggiano, chèvre, Fetaost, Halloumi, Västerbottenost, Cheddar eller annan smakrik ost.

Strössla över med t ex rostade pumpafrön, valnötter eller pinjenötter för lite tuggmotstånd.

För att få lite julkänsla är det såklart gott att smaksätta den stuvade kålen med senap till julskinkan.

Här har jag lagat lite av varje med svartkål (och grönkål som kan ersättas med svartkål):

Källa: Mat och vinguiden.

IMG_1420