Jag har länge velat testa att göra syrensaft men varje år har syrenen hunnit blomma över men i år hann jag. Jag har mest vita och ljuslila syrener i vår trädgård så färgen på saften ljusare än vad jag hade väntat mig men det gör inget. Smaken är somrig. Saften gick hem stort hos barnen i hushållet. Ju mörkare blomma desto mörkare färg på saften.
Receptet är från My Feldts kokbok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.
Till ca 2 liter saft
- 30 syrenklasar
- 1 kg vatten
- 1 kg strösocker
- 350 g färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner)
- mest från 4 citroner
Gör så här:
- Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
- Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
- Slå på den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Blommorna blir lätt bruna av den varma vätskan. Låt dra i kylen 2-3 dagar.
- Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet. Den håller 1-2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra att frysa in. Späd med vatten vid servering.