Ta till vara på vad naturen har att ge!

apr 16, 2016 | Soppor

Allt börjar bli grönt och jag vill bara ut i trädgården och plocka kirskål och annat ogräs som börjar spira. Men det kommer inte hamna på komposten utan i min soppa eller paj. Om inte du har kirskål så fråga närmaste granne som har trädgård. Jag lovar att hen kommer bli överlycklig om du kommer över och ”rensar” bort lite grann. Kirskål är underskattat. Det smakar lite som persilja. Nu när den är som spädast, är det bara att plocka på. Min närmaste granne Inger är nästan alltid ute i trädgården och plockar kirskål när det är säsong vilket det är typ ända tills frosten kommer. En annan växt som man lätt bränner sig på är såklart brännässlan. Använd handskar och plocka de späda fina nässlorna. Torka och använd i smoothies eller bakning. Eller så gör du en soppa att värma dig med.

Ramslökssoppa 4 portioner från Luqaz Ottosson – Kökschef Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland

6 medelstora potatisar
100 g ramslök
4 schalottenlökar
3 dl mjölk (gärna fetare lantmjölk)
1 dl crème fraiche
½ dl vitt vin
8 dl buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)
1 msk smör
1 msk olivolja
1 lagerblad
4 kvistar timjan
1 tsk fänkålsfrön
salt och peppar
3 msk brynt smör

Skala potatis och schalottenlök, skär i bitar och låt fräsa i smör och olja (utan att det tar färg) tillsammans med fänkålsfrön, timjan och lagerblad. Slå på vinet och låt koka in. Häll i buljong och mjölk, låt alltihop koka tills potatisen blivit mjuk. Mixa alltihop och tillsätt sedan ramslöken. Mixa ytterligare tills soppan är helt slät. Smaka av med crème fraiche, brynt smör, salt och peppar.