Ta tillvara på den gravade eller rökta laxen!

dec 27, 2016 | Fisk

God fortsättning alla läsare! Jag hoppas ni har haft och har en vilsam jul och hinner njuta av det ni tycker om bäst.

Efter all god julmat och sedan rester i några dagar finns det ännu gravad lax kvar i kylen hemma hos oss. Jag fick ett tips av en vän om ett recept jag tyckte kändes passande och fräscht. Eftersom maten kring jul ofta blir en salig blandning och har förmågan att upplevas som tung så känns den rätten helrätt efter jul. Den kan även passa som en trevlig förrätt till nyår.

Krispig sallad med lax, lime, ingefära och koriander

Du behöver

  • 300 g gravad, kallrökt eller varmrökt lax
  • ca 200 g krispiga salladsblad
  • 0,5 huvud fänkål
  • morot
  • 0,5 rödlök
  • ½ chili
  • ½ msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk pressad limejuice
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka koriander
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär laxen i önskad storlek. Hyvla eller skiva fänkål, morot och rödlök tunt.
  2. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med ingefäran, limejuicen och olivoljan till en dressing.
  3. Blanda sedan dressingen med salladen och grönsakerna. Servera den fräscha salladen med laxen och koriander.

Receptet och bilden kommer från köket.

asiatisk-sommarsallad-med-lax-och-sesamdressing