Tacosemla

jan 14, 2022 | Bakning, Sött

Strax efter att julmatens rester ätits upp vankas det semlor. Jag åt min första för några dagar sedan. Jag har testat lite olika varianter på semlor och idag bjuder jag på en skön genväg med mindre bröd och lite mindre söt men minst lika god. Ett plus är att den är enkel att äta och tål att ätas två av om man är riktigt sugen. Testa du med. Gör din egen mandelmassa om du vill. Jag lovar att du kommer inte bli besviken. Man äter den helst med sked direkt ur burken.

Tacosemla

  • Ett gäng tacobåtar – mini – beroende på hur många du orkar äta eller hur många ni är i sällskapet
  • Hemgjord mandelmassa om du vill, annars mandelmassa från affären
  • Vispad grädde, blir det något över? Spara och rör ner i grytan eller äggröran.
  • Mortlade kardemummafrön att toppa semlan med

Tips! Gillar du mer gillar du mer mandelmassa än grädde grundar du såklart med mandelmassa och tar mindre grädde. Detsamma gäller den som föredrar mer grädde. Jag gör alltid lite olika varianter hemma pga att något av barnen vill bara ha grädde och en annan bara mandelmassa.

Såhär gör du mandelmassa

Ingredienser:

  • 4 dl sötmandel
  • 3 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • 4 tsk mortlad kardemumma
  • vispgrädde att späda med

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuters tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna. (Du väljer själv om du vill skala mandlarna eller ej, jag orkar oftast inte det).

3. Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl.

4. Blanda med äggvitan till en smet. 

5. Mortla hela kardemummakärnor och blanda i massan.

6. Späd med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa.

7. Förvara i en tät burk i kylen. Den håller i minst en vecka, längre om du inte blandar i grädden förrän du behöver använda den. Då håller den hela semmelsäsongen.

Receptet på mandelmassan kommer från Brinken Bakar. In och följ bums.