Tass, tass, tass…Rävens besök resulterade i att hönsbesättningen minskade!

jan 21, 2015 | Fågel, Gott och blandat

Tidigt i morse vaknar jag av att min man ropar – räven är här!!! Jag och två barn flyger upp ur sängarna och springer för att spana ut mot hönshuset. Där ute smyger räven omkring och letar efter lämpligt sätt att ta sig in till frukosten. Den smyger runt och kommer närmare huset där vi befinner oss. Helt plötsligt står jag och räven öga mot öga genom den glasade altandörren. En normal räv hade stuckit med svansen mellan bena så fort den sett mig men den här stannade nyfiket kvar och spanade in i vårt kök. Våra blickar möttes och jag undrar vad den tänkte. Efter en stunds spanande stack den runt husknuten. Vi tänkte att faran är över.

Våra höns klarade sig den här gången för vi har ju satt igen alla fönster och luckan var stängd. Vi pustar ut och börjar laga frukost men så ser vi räven lunka lugnt iväg med något vitt i munnen, en höna såklart. Min man jagar den en bit och sen springer jag ut i nattlinne och fortsätter jaga den en bit (vi har räddat höns från räven på det sättet förr). Vi inser att räven hoppat in genom ett fönster där vi satt för ett tjockt tyg noggrant. Men rävar är listiga och magen kurrade säkert så den chansade och lyckades hoppa igenom tyget och kunde i lugn och ro ta död på 6 av 12 höns. Barnen blev såklart ledsna och funderade på hur de skulle göra om räven kom tillbaka. Den kom såklart tillbaka efter några minuter för att hämta de resterande döda hönorna. Men då hade vi byggt upp ett fort runt hönshuset och satt för alla fönster extra noga, så just nu är det omöjligt för räven att ta sig in, likaväl som det är för hönsen att ta sig ut. Men idag får de hålla sig inomhus. Jag kan inte låta bli att tycka synd om den här räven, den var säkert väldigt hungrig och det är dess natur att ta höns men nästa gång får den gärna besöka någon annans hönshus.

IMG_3592

 

 

 

 

 

 

Vi klarade oss!

Idag bjuder jag därför på ett recept som inte något med rävar och höns att göra! I veckans annonsblad finns det med en ost som heter gruyère. Bra pris den här veckan! Passa då på att göra den fantastiska ”pizzan”. 

Tunn och härligt spröd pizza från Alsace. Inga tomater men i stället krämig färskost, crème fraiche och lagrad ost i kombination med söt lök och varmrökt sidfläsk. Fläsket kan även bytas ut mot bacon. Recept från GP.

Tarte flambée

4 MELLANSTORA PIZZOR

TID 30 MINUTER + 2 1/2 ­TIMMES JÄSNING

25 g jäst

2 1/2 dl ljummet vatten, 37 grader

ca 6–7 dl vetemjöl special

1 tsk flingsalt

2 dl färskost

2 dl crème fraiche

2 gula lökar

200 g varmrökt sidfläsk, eller bacon

100 g lagrad hårdost, t ex gruyère eller cheddar

Lös ut jästen i 1/2 dl vatten. Tillsätt 3 msk vetemjöl och rör till en lös deg. Jäs degen övertäckt på ett svalt ställe i 30 minuter. Tillsätt resten av vattnet, som skall vara ljummet, med mjöl och salt. Arbeta degen kraftigt i några minuter. Sätt att jäsa under bakduk i ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader. Blanda färskost med crème fraiche. Skär fläsket eller bacon i små tärningar. Fräs i panna tills det fått aningen färg. Skala och skiva löken och låt den steka med tills den blivit glansig i några minuter. Kavla ut pizzadegen direkt på bakplåtspappret till 4 tunna medelstora degplattor. Fördela färskostkrämen jämt över degplattorna. Riv eller skiva osten och lägg över. Toppa med lök och fläskblandningen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Godast varm eller ljummen till kallt vitt vin från Alsace.

Foto från GP, Stefan Edetoft.