Tigerkaka med saffran!

dec 21, 2015 | Bakning, Sött

Försöker hålla ögonen öppna med en kopp te efter en natt då ena sonen haft krupphosta. Kanske inte den bästa starten på julveckan och lovet men precis såhär är livet. Influensan tar inte hänsyn till varken jul eller något annat. Den smyger sig på när man minst anar det och prickar oftast in dagarna då man minst av allt vill vara sjuk. Det blir en spännande vecka…

Lyckad miss blev fudgen jag försökte mig på igår. Trots att jag inhandlat en termometer som pep hela tiden så stack temperaturen iväg när jag för en kort stund inte passade grytan. Men jag jag hällde upp smeten och väntade och väntade och väntade. Det blev en god chokladkola med ett uns av fudgekaraktär. Jag är inte den som ger upp så nu står en ny fudge på spisen och puttrar. Jag vaktar termometern som en hök. Imorgon får ni se resultatet! 

En annan kaka som barnen ofta vill baka hemma hos oss är tigerkaka. Testa att lägga till 1/2 påse saffran i en ljusa smeten så får du en fin julkaka. Receptet kommer från ”Sju sorters kakor” 

 200 g smör eller margarin

2 1/2 dl socker¨

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 dl grädde

2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en form (avlång, eller rund med hål i mitten)

Vispa Smör (ej smält) och socker pösigt

Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.

Rör ner grädden.

Blanda de torra ingredienserna utom kakao.

Vänd ner hälften av smeten i formen.

Rör ner kakaon i resten av smeten och lägg den ovanpå den ljusa smeten i formen

Dra försiktigt med en gaffel i smeten för att man ska få ett ”tigermönster”

Grädda i nedre delen av ugnen 50 min- 1 timme

Känn med en sticka så den är torr inuti. Men ett tips är att låta den vara lite kladdig så blir det nästan som kladdkaka. Mums tycker jag 🙂