Tigerkaka 

aug 7, 2016 | Okategoriserade

En av mina favoriter i boken ”Sju sorters kakor” är tigerkakan. Jag gör den alltid med grädde och kortare tid i ugnen. Då blir den allra bäst och saftigast. Idag hade två av mina barn avslutning på sitt läger de tillbringat fyra dagar på. Familjerna uppmanades att ta med fikakorg. Perfekt med tigerkakan som jag bakade igår. Det jag gillar med den här kakan är att den går att variera beroende vad du smaksätter den med. Saffran till jul, mixa i lite bananbitar, haka i lite mörk choklad i kakaosmeten, ja det är bara fantasin och måtten som sätter stop. Här kommer det klassiska receptet! 

Tigerkaka

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker¨

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 dl grädde 

2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en form (avlång, eller rund med hål i mitten)

Vispa smör (ej smält) och socker poröst. 

Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.

Rör ner grädden. 

Blanda de torra ingredienserna utom kakao. 

Vänd ner i smeten. 

Klicka ut hälften av smeten i formen. 

Rör ner kakaon i resten av smeten och lägg den ovanpå den ljusa smeten i formen.

Dra försiktigt med en gaffel i smeten för att man ska få ett ”tigermönster”

Grädda i nedre delen av ugnen 45 min- 1 timme

Känn med en sticka så den är lagom torr inuti. Ps. Jag föredrar dock lite klet på stickan så jag brukar låta min kaka vara inne i ca 45 min.