Tiramisu – En italiensk klassiker till midsommar!

jun 16, 2017 | Bakning

Jag trodde aldrig jag skulle börja dricka kaffe, men för ett år sedan började min man brygga en kopp till sig och till mig och på den vägen är det. I desserten tiramisu så doppas kexen i kaffe. Tidigare har jag inte kunnat äta något med kaffe så det var rätt nyligen jag åt min första tiramisu. I onsdags fyllde jag år och då passade jag på att göra den italienska klassikern istället för tårta. Det blev överraskande gott, så det kommer bli fler gånger. Kanske redan till midsommar och då med chokladdoppade jordgubbar.

 • 4 äggulor
 • 2 burkar mascarpone (à 250 g)
 • 1/2 dl Amaretto eller konjak
 • 3 äggvitor
 • 1 dl socker
 • 20 savoyardikex
 • 1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
 • kakao att pudra över och en bit mörk choklad hackad i bitar
 1. Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.
 2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
 3. Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.
 4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port).
 5. Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
 6. Pudra över kakao vid servering och syö över chokladbitarna.

shutterstock_483210487