Tjoho, bloggen firar 1-årsjubileum!

feb 20, 2014 | Okategoriserade

Den 14 februari 2013 skrev jag mitt första inlägg på den här bloggen. Jag vet att jag firar några dagar försent, men vad gör det. Jag tycker det är jättekul att få dela med mig recept, tankar och upplevelser och fler lär det bli. Här kommer ett recept som jag fick av min mamma. Tack alla som läser och som delar med sig här på bloggen och på FB. Kram Lina!

Blåbärstårta med mascarponekräm 1 tårta, 10 bitar

Nötterna bör malas i mandelkvarn och inte mixas i matberedare eller stavmixer.

Du behöver:

Botten: 200 g hasselnötter, 1 tsk bakpulver, 3 stora ägg, 2 dl rörsocker

Mascarponekräm: 3 dl vispgrädde, 1 vaniljstång, i burk mascarpone, 250 g, finriver skal från 1 citron, 3-4 msk florsocker.

Blåbärsfyllning: 

300 g frysta blåbär, 4-6 msk rörsocker.

Garnering: flisor av mörk choklad.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen.

2. Mal nötterna i mandelkvarnen och blanda med bakpulvret.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd ner nötterna försiktigt och fördela smeteni formen. Grädda cirka 35 minuter på nedersta falsen tills bottnen har fin färg. Prova med en sticka att den känns torr.

4. Mascarponekrämen: Vispa grädden. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden, spara stången till blåbärskoket. Blanda ner mascarpone, citronskal och florsocker.

5. Blåbärsfyllning: Koka upp blåbär, socker och vaniljstången i en liten kastrull. Kyl.Häll lite av saften från blåbären i krämen.

6. Montering: Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett fat och fördela blåbären ovanpå, fukta ev den andra bottnen med lite av saften. Lägg på hälften av krämen, den andra bottnen och sedan resten av krämen ovanpå. Avsluta med att garnera med chokladspån. Smaklig 1-årstårta!

blåbärstårta