Tomatens hälsoeffekter!

okt 4, 2016 | Okategoriserade

shutterstock_94461907

Varje vår tänker jag att jag ska driva upp tomatplantor men det slutar alltid med att jag mest förodlar grönkål och olika blommor. Jag älskar blommor men efter att ha läst in mig på tomater så kommer jag driva upp olika tomatplantor till våren. Jag längtar redan. Jag ska bara klura ut ett bra ställe de ska planteras på så inte hönsen äter upp dom.

Förvara tomater

Bästa stället att förvara tomaterna är längst ned i kylskåpet eller i ett svalt skafferi, matkällaren eller garaget. Smaken blir bäst när tomaterna får ligga framme i rumstemperatur. Ta gärna fram tomaterna i god tid innan du ska äta dem. Tänk på att de utsöndrar etylengas vilket kan få bananer och avokado att snabbare bli övermogna om de ligger i samma skål.

Tomater är bra för hälsan

Det sägs att om du äter några tomater i veckan så kan risken för nedstämdhet halveras.

Tomater innehåller flera kraftiga antioxidanter, bl. a det röda färgämnet likören och betakaroten. Lykopen är en antioxidant som man tror minska risken för flera sjukdomar: hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, vissa former av cancer, t ex prostatacancer och diabetes.

En kokt tomatsås ger mer lykopen än färska tomater eftersom upphettning gör lykopenet mer åtkomligt. Tomatpuré innehåller 29 mg lykopen per 100 gram jämfört med en rå tomat som innehåller 3 mg.

Ta vara på tomaterna

Frys in tomaterna skurna i bitar eller mosade i en påse.

Torka tomater.

Koka tomatpuré eller ketchup.

shutterstock_294968570