Torsdag på en onsdag!

nov 21, 2014 | Soppor

Kylskåpet gapade verkligen tomt. Men det är då jag blir som mest kreativ i köket. Jag började leta i lådor, kyl och frys och började fantisera ihop middagsmaten med de varorna vi hade hemma. I frysen hittade jag gröna ärtor och hallon. En slatt vitt vin och grädde fanns i kylen. Ägg fanns i hönshuset. Mjöl i skafferiet. Jag låtsades att det var torsdag men klockan hade inte slagit 00.00 så det var fortfarande onsdag. Men trots lill-lördag serverade jag soppa och pannkisar. Det blev en variant på crème ninon – grön ärtsoppa.
Tyvärr så blev det ingen vispad grädde på toppen på grund av Sven hällde ut sista skvätten i pannkakssmeten. Så det ni ser på bilden är det sista som fanns kvar i gräddförpackningen. Pannkakorna blev extra tjocka och fina. Vi toppade de med hallon och färsk mynta.

Crème Ninon 4 port

5 dl frysta ärtor
1 dl vitt vin
1 st schalottenlök
0,5 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
3 dl hönsbuljong
Salt och peppar
Vispad grädde till servering

Gör så här:
Koka upp vinet med den hackade löken tills den blir mjuk. Tillsätt grädde, buljong och frysta ärtor. Koka upp. Mixa och passera soppan genom en sil. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i heta tallrikar och häll i champagne om så önskas. Toppa med en klick vispad grädde.

IMG_2907.JPG