Torsk och kolasnittar!

mar 26, 2015 | Bakning, Fisk

Innan jag somnar, om jag hinner vill säga försöker jag gå igenom dagen i minnet för att summera. Igår kväll när jag somnade hade jag ett leende på läpparna efter en härlig eftermiddag och kväll. När barnen kom hem igår så satte jag direkt igång med kvällens middag vilket inte bestod av våfflor. Jag fick genast hjälp av äldsta sonen som är nyfiken på mat och som gärna hjälper mig. Igår så gjorde han salladen och dubbelpanerade torsken vi skulle äta till middag. Jag är imponerad att han var så noggrann i alla tre momenten. Vi serverade ”fiskpinnarna” med ris, grönsaker och majo. En enkel och god vardagsmiddag med sjyssta råvaror. Efter middagen satte äldsta dottern och äldsta sonen igång med kolasnittsbakning men då smet jag iväg på en skön promenad med en vän. När jag kom hem doftade det kakor och lyckan var när jag såg att de sparat två bitar till mig.

Dagens tips! Låt barnen var med i köket. Alla barn älskar väl att diska. Låt de plocka ur diskmaskinen eller komponera ihop middagens sallad. Det kan bli väldigt spännande med vad som hamnar i den salladen. Jag har bland annat blivit serverad korvsallad och en sallad som det var väldigt mycket spiskummin i. Men barnen lär sig om de får vara med. Det sista min äldsta dotter frågade mig innan jag smet iväg på kvällspromenad var om det fanns matlagningskurser för barn. Jag blev oerhört glad att jag väckt ett intresse hos henne i matlagning.

Dubbelpanerad torsk

Torskfilé
Ägg
Mjöl
Ströbröd
Salt och peppar

– Knäck äggen och vispa runt.
– Häll mjöl och ströbröd på varsin tallrik
– Krydda torskfilén med salt och kryddpeppar
– Doppa torsken i först mjöl, sen äggblandningen och sist ströbrödet
-Stek fisken i smör på medelstark värme.

– Servera med dina favorittillbehör. Smaklig spis!

Kolakakor

Receptet gäller för 40 st

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna, 10–12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.